U bent hier: Home - Beroepen - Opperman straatmaker - Lawaai

Printvriendelijke versie


Lawaai


De opperman straatmaker heeft te maken met lawaai dat wordt geproduceerd door het materieel in zijn omgeving. Bij het werken met een trilstamper, een explosiestamper en een trilplaat komt geluid voor van 100 dB(A) en hoger. Ook het gooien met en tegen elkaar slaan van de stenen veroorzaakt lawaai. Zagen en doorslijpen van stenen of tegels en het schoonschrapen van (beton-) klinkers veroorzaken eveneens lawaai van 100 dB(A) en hoger. Gemiddeld over een werkdag ligt het lawaai meestal boven de grenswaarde. Van de opperman straatmakers heeft 30% klachten over geluid. Gehoorschade is te verwachten als geen gehoorbescherming wordt gebruikt. De grenswaarde voor lawaai is 80 dB(A).


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregelen
  • Gebruik materieel voorzien van geluiddemping.
  • Beperk geluid (en trillingen, stof en uitlaatgassen) door een trilplaat voorzien van afstandsbediening te gebruiken.

Collectieve maatregelen
  • Verstrek gehoorbeschermingsmiddelen. Kies een type in overleg met het personeel; een middel dat niet prettig zit, wordt vaak slecht gebruikt.
  • Verstrek geen doppen of watten als beschermingsmiddel. Deze beschermen onvoldoende. Otoplastieken met een op het geluidniveau afgestemd filter bieden wel goede bescherming.
  • Zie toe op het gebruik van de gehoorbescherming; zorg ervoor dat de leiding het goede voorbeeld geeft.

Individuele maatregelen
  • Gebruik de verstrekte gehoorbeschermingsmiddelen. Gehoorbescherming is verplicht bij geluidniveaus boven 85 dB(A).Wat zegt de wet- en regelgeving?
Meer informatie
   
   
 

Download gehele beroep als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina