U bent hier: Home - Taken - Grondwerk - Werken met laadschop - Gevaarlijke stoffen

Printvriendelijke versie


Gevaarlijke stoffen


Blootstelling aan uitlaatgassen, waaronder dieseluitlaatgassen, afkomstig van het materieel. Dieseluitlaatgassen (DME) staan op de lijst van kankerverwekkende stoffen en processen en kunnen longkanker veroorzaken. Blootstelling moet daarom zoveel mogelijk worden beperkt. Er geldt een verbodswaarde voor DME van 50 microgram elementair koolstof per m³ lucht en een streefwaarde van 0,16 microgram per m³. De verbodswaarde wordt in het algemeen niet overschreden.
Blootstelling aan stof is mogelijk bij werk aan / op (droge) wegen door rijdend materieel, bijvoorbeeld bij wegen afgedekt met een laag puingranulaat. Dat doet zich vooral voor onder droge omstandigheden indien het wegdek niet of onvoldoende wordt bevochtigd. De grenswaarde voor hinderlijk stof (respirabel stof 5 mg/m³, gemiddeld over een werkdag en inhaleerbaar stof 10 mg/m³, gemiddeld over een werkdag) kan kortdurend worden overschreden. Gemiddeld over een 8-urige werkdag is meestal geen sprake van overschrijding van grenswaarden. Ook treedt blootstelling op aan kwartsstof. De grenswaarde voor respirabel kwartsstof (0,075 mg/m³, gemiddeld over een werkdag) kan worden overschreden, met name bij stoffige werkzaamheden zoals zeven of reinigen van stenen.


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregelen
  • Uitlaat verlengen naar boven.
  • Motoren onderhouden en afstellen volgens schema / specificaties.
  • Al het groot materieel minimaal volgens Euro-4-norm.
  • Groot materieel een zelfregenererend combifilter (CRT); een CRT moet in samenspraak met de leverancier op het motorvermogen worden afgestemd.
  • Cabine voorzien van ventilatie met een luchttoevoer die zo is geplaatst dat geen uitlaatgassen worden aangezogen; het ventilatiesysteem moet zijn voorzien van een filter.
  • Maak bij situaties met hoge stofblootstelling gebruik van materieel voorzien van overdruk filterinstallatie en airconditioning.

Collectieve maatregelen
  • Stofbestrijding door het inzetten van een waterwagen op wegen / oppervlakken waaruit bij berijden stof vrijkomt. Volgens het CROW-rapport “Stofbestrijding bij werkzaamheden in de wegenbouw” wordt per uur 2 – 2,5 liter per m² wegdek gesproeid. Bij droog weer elk uur herhalen.
  • Om dieselemissie te beperken, gebruik geen onnodig hoog toerental en laat de motor niet onnodig draaien.


Meer informatie
   
   
 

Download gehele taak als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina